Hoppa till innehåll
Hem » Tjäna pengar till laget

Tjäna pengar till laget

Nästan alla lag eller föreningar behöver samla in pengar någon gång. Ofta betalar medlemmarna en månadsavgift, men det är inte säkert att det räcker för att täcka alla aktiviteter. Därför kan man behöva hitta på andra sätt att samla in pengar till föreningen. I den är artikeln tittar på ett par alternativ.

Samla pengar till laget

Det finns flera sätt att samla in pengar till laget eller föreningen. En del är enkla att komma igång med, medan andra kan vara mer krävande. Nedan framgår några exempel på hur ni kan samla in pengar på ett relativt enkelt sätt.

Organisera ett event

Oavsett vad laget eller föreningen sysslar med kan ni organisera ett arrangemang. Om ni är ett lag kan ni organisera en tävling på orten där ni tränar. Handlar det istället om en konstförening kan ni ordna en konstutställning. På samma sätt kan vilken förening som helst organisera någon form av event där man presenterar sig och berättar att man försöker samla in pengar till ett visst ändamål. Ni kan ha en låda där besökarna kan donera pengar, men även sälja lotter, lemonad, kaffe och något gott att äta. Självklart kan ni även ha en entréavgift. Många människor är villiga att hjälpa till om de vet att föreningens målsättning innebär något positivt för unga eller för samhället.

Organisera ett loppis

Ett annat alternativ är att organisera en loppmarknad. Välj en plats där det brukar vara mycket folk. Då kan även personer som är ute på en promenad eller shoppingrunda se marknaden och ta sig en titt på vad ni säljer. Fundera även på vilken dag som vore bäst. Ofta kan det vara bättre att ha loppisen på en lördag än en söndag. På lördagar är det nästan alltid många människor på gatorna, men på söndagar är det ofta nästan tomt.

Ni kan sälja alla möjliga produkter på loppisen. Det är viktigt att allt är i rent och bra skick. Ett tips är att även ha ett stånd med någon form av mat och dryck. Om några av er är någorlunda musikalisk av sig kan de sjunga och spela ett instrument. Då kan ni tjäna lite pengar även på det.

Ansök om bidrag, donationer och liknande

Det finns flera institutioner, företag och organisationer som delar ut bidrag och donationer till olika ändamål. Ofta vänder man sig till ett visst verksamhetsområde, exempelvis idrott, integration, miljöarbete, och så vidare. Gör därför lite efterforskning och kolla upp vilka aktörer som skänker pengar till just området ni är verksamma inom. Därefter gäller det att göra en ansökan, där ni bland annat presenterar föreningen, varför ni ansöker om pengarna och på vilket sätt de skulle användas. Berätta gärna hur resultatet kan gynna även andra, inte bara föreningens medlemmar. Då har ni ofta ännu större chans att bli valda.

Sälj produkter och få provision

Det finns flera företag som erbjuder möjligheten att sälja produkter och få provision på försäljningen. Några vanliga exempel är choklad, kakor eller tidningar. Det går ofta ut på att knacka dörr i ditt område och fråga grannarna om de vill köpa produkten. Om alla medlemmar är med på det kan försäljningen vara ett bra sätt att få in extra pengar. Framför allt barn och unga brukar lyckas sälja en hel del, eftersom de flesta vuxna gärna stödjer unga. Innan jul eller påsk kan det försäljningen vara en särskilt bra tid att tjäna pengar till laget.

Du kan hitta den här typen av företag genom en enkel sökning på Google. Där kan du hitta webbsidor som listar olika företag dit laget kan vända sig för att börja sälja. Det är alltså enkelt att komma igång och dessutom finns det många olika företag att välja mellan.

Innovativa sätt att tjäna pengar till förening

Ovan har vi tittat på några vanliga sätt att tjäna pengar till laget. I stycket nedan tittar vi istället på nyare sätt att tjäna pengar som ni kanske inte har tänkt på.

Tjäna pengar genom att städa

Idag är det möjligt att tjäna pengar till laget genom att städa upp i naturen. Den här typen av projekt organiseras ofta av kommuner, ibland i samarbete med andra aktörer. Det går ut på att hela laget tar sig ut i en park, i centrum eller ett annat område som behöver städas. Ofta handlar det om en dags arbete där alla arbetar tillsammans för miljöns skull. I gengäld får föreningen en summa pengar som ni sedan kan använda till era aktiviteter. Det här är ett enkelt sätt att tjäna pengar samtidigt som ni också gör en insats för miljön!

Tjäna pengar till laget genom marknadsföring

Ni kan också tjäna pengar på olika typer av marknadsföring. Att marknadsföra produkter som är relaterade till er verksamhet är inte fel. Om ni är villiga att marknadsföra dem på era sociala medier, er webbsida och kanske även era lagkläder kan ni tjäna en ganska fin summa pengar till laget.