Hoppa till innehåll
Hem » Sälja kakor

Sälja kakor

Att sälja kakor till klassen är något som elever har gjort i många år. Det är ett relativt enkelt sätt att tjäna pengar eftersom många människor gillar sötsaker. Dessutom är de flesta av oss villiga att stötta barn och unga som försöker tjäna pengar till en utflykt eller ideell verksamhet. I den här artikeln får du tips kring att sälja kakor med klassen och råd kring vad du bör tänka på.

Varför sälja kakor med klassen?

Många skolor låter elever sälja kakor. Just kakor är något som elever har sålt i flera decennier och därför är det ett väldigt vanligt sätt att tjäna pengar. Allmänheten är van vid att scouterna, skolelever eller andra barn säljer sötsaker, varför det brukar gå ganska bra att få produkterna sålda. Det är enklare än att sälja andra produkter och därför är det också ett smart val om man vill samla in pengar till en klassresa eller något annat intressant.

Hur fungerar det att sälja kakor?

Det finns flera företag som gärna samarbetar med elever för att sälja sina kakor. Därför kan ni börja med att jämföra olika företag och se vilket som passar er bäst. Sedan är det bara att kontakta företaget och göra en intresseanmälan.

När ni valt ett företag får ni först ett säljpaket. Det skickas till kontaktpersonen som ni angivit. Paketet innehåller bland annat en katalog eller broschyr över produkterna som kunder kan köpa. Därefter kan ni börja höra av er till grannar och familjemedlemmar och försöka sälja kakorna. När säljperioden är avslutad skickar ni in en beställning till företaget. Då skickas kakorna ut. Slutligen levererar ni dem till kunderna som lagt beställningar. Vinsten kan ni ofta behålla direkt. Ni behöver alltså inte skicka in hela beloppet som ni fått in för försäljningen, utan bara den del som inte utgör er vinst.

Var kan man sälja kakor?

En klass som vill sälja kakor kan vända sig till vemsomhelst. Några vanliga exempel följer nedan:

 • Familj och släktingar
 • Bostadsområdet
 • Föräldrarnas arbetsplatser
 • Företag

För att sälja kakor till grannar kan man gå ut i bostadsområdet och knacka på dörren. Vill ni försöka sälja kakor till företag kan det vara bra att kontakta dem i förväg. I bästa fall kan företaget välja att hjälpa er och köpa in en större mängd kakor. I annat fall kan en HR-ansvarig prata med de anställda och ta reda på hur många som är intresserade.

Hur mycket kan man tjäna på att sälja kakor?

I de flesta fall är det realistiskt för en klass tjäna ihop mellan cirka 12 000 och 16 000 kronor. Det kan dock variera starkt beroende på flera saker. Hur mycket just er klass kan tjäna beror bland annat på nedanstående:

 • Hur många elever är ni?
 • Vilken produkt kommer ni sälja?
 • Hur många paket kan ni sälja per person?
 • Hur lång är säljperioden?
 • Hur mycket får ni i vinst per såld produkt?

Ju fler ni är och ju mer tid ni har på er att sälja, desto mer kommer ni sannolikt tjäna. En annan viktig aspekt är vilken produkt ni vill sälja. Är det ett paket med 10 kakor eller ett paket med 40? Ett högre produktpris kan göra kakorna mer svårsålda, samtidigt som ni tjänar mer per paket.

Frågan är också hur mycket företaget erbjuder i vinst för varje såld produkt. Därför är det viktigt att jämföra flera aktörer innan ni väljer ett företag att samarbeta med.

Hur lyckas man sälja?

Som elev kan det kännas svårt att veta exakt vad man bör säga för att sälja sina kakor. Det bästa är att följa listan nedan:

 • Berätta vad du heter, vilken årskurs du går i och på vilken skola du går.
 • Berätta varför du säljer kakor. Vad vill klassen göra med pengarna?
 • Berätta varför kunden ska köpa kakorna, till exempel att de är goda, nyttiga, glutenfria eller mjölkfria.
 • Säg även att ett köp skulle hjälpa klassen att nå sitt mål.
 • Tala om hur snabbt kakorna kommer vara framme och att du levererar dem direkt till köparen.

Lönar det sig att sälja kakor?

Om klassen vill sälja något för att tjäna pengar är kakor ofta ett bra val. Nästan alla tycker om kakor, priset är lågt och dessutom tycker många vuxna om att stötta elevers verksamhet.

Ofta kan ni även beräkna hur mycket just er klass skulle kunna tjäna. Många företag har nämligen en sorts kalkylator på sin webbsida där du kan välja antal elever och antal produkter sålda per elev. Då framgår det direkt hur mycket ni skulle tjäna på försäljningen.

Ni kan alltså enkelt få en bild av hur mycket ni skulle tjäna på att sälja kakor. Sedan kan ni själva avgöra om det låter rimligt för er eller inte. I de flesta fall finns det goda möjligheter att tjäna över 10 000 kr utan att behöva sälja alltför många produkter per person. Därför brukar försäljning av kakor ofta vara lönsamt.